Sälj din ull via Ullförmedlingen

Nu drar den stora höstklippningen igång och det kommer vara många fårägare som funderar över hur man kan sälja ullen, om man ännu inte har upparbetade kanaler för försäljning. Många säljer direkt till spinnerier eller karderier, Toarps säteri har ullstationer runt om i landet dit många levererar ullen. Man kan förstås också sälja ullen via Ullförmedlingens facebookgrupp. Där är drygt 3500 medlemmar och det är en mycket aktiv grupp. Medlemmar är fårägare och förädlare av olika slag. Det är många som är textilhantverkare och handspinner eller tovar för olika ändamål. Andra söker ull för stoppning. För den som inte har facebook är gruppen förstås inte inkluderande för alla, men har du inte facebook och är nyfiken så kanske du har någon släkt eller vän som kan hjälpa dig. Du behöver vara beredd på att hantera kundkontakter, kommunicera och förmodligen skicka ullen då det är medlemmar som bor över hela landet. Här kommer lite förklaringar till hur det går till:

Så här säljer du ull i facebookgruppen

Lägg upp en annons med närbild på ullen så att det framgår hur den ser ut. Beskriv om det är tackull eller lammull (eller baggull). Är det höstklippt eller vårklippt? Klipps djuret 1 eller 2 gånger per år? Ras? Längd på ullen? Allt för att skapa rätt förväntningar hos kunden för en lyckad affär. En enkel åtgärd kan vara att skicka ett prov på ett representativt urval av ullen. prissätt ullen gärna offentligt. Det är svårt med prissättning tycker många, och för att få en bild av hur priserna ligger är det bra att de är offentliga. Den som lagt upp annonsen behöver vara tydlig i den fortsatta kommunikation med kunden b, t ex kring frakt eller inte frakt. Är det bara hämtning på plats som gäller? Kan ullen skickas? Kostnad för det?  Var tydlig med vad frakten kostar och hur mycket ull kunden köper (exkl fraktkostnad naturligtvis!). Var tydlig med hur du vill att kunderna ska beställa/visa intresse – via kommentarsfäljet, via PM eller via epost/telefon mm. Ta gärna reda på i efterhand vad kunden tyckte och om ullen passade ändamålet, ett bra sätt att lära sig för att utveckla bättre försäljningsmöjligheter. PS skriv var i landet du bor.

Så här köper du ull i facebookgruppen

Lägg upp en annons och beskriv vad du söker. Vad ska du använda ullen till? Är det någon särskild ras du söker ull från? Särkild färg? Kvalitet? Långa eller korta fibrer? Finfibriga eller grövre?  Är det viktigt att den innehåller så lite skräp som möjligt eller gör det inget om den är lite skräpig? Var bor du? Kan du hämta eller är det frakt som gäller? Du kan förstås också svara på annonser som säljer ull. Följ säljarens önskan om hur beställningar ska göras, i kommentarerna, via PM, epost/telefon mm. Är det i kommentar och om du är säker på att du vill köpa skriver du ”köper”.

Här hittar du facebookgruppen