Ett nytt Sverige?

Lisa Bergstrand hos Björn Jonsson, Jämtland. Foto: Emma Bergstrand.

Lisa Bergstrand hos Björn Jonsson, Jämtland. Foto: Emma Bergstrand.

Ett nytt Sverige – ja, så kallar sig Lisa Bergstrand, som är i uppstarten av sin företagsidé A New Sweden.

Lisa är uppvuxen i Norrbotten och har alltid gillat textil. Förutom studier på Väddö folkhögskola och Tillskärarakademin i Stockholm har hon även studerat modedesign i Milano och Paris. Nu efter drygt tio år inom mode- och textilindustrin startar hon ett företag som tillverkar kläder lokalt av naturliga och lokala material. En anledning till det är att det idag finns en mycket negativ påverkan på miljön i dagens textilindustri, anser Lisa:

-Jag har arbetat med allt från lyxmärken som YSL och Givenchy till små ambitiösa start-up företag. Stora som små företag har alla något gemensamt: materialet kommer från ett land, spinns i ett annat, vävs eller stickas i ett tredje och sys sedan i ett fjärde. All transport påverkar såklart miljön, för att inte nämna alla syntetiska material som framställs. Naturliga material som bomull odlas ofta oansvarigt med kemiska bekämpningsmedel, och kemikalier används okontrollerat vid färgning i länder med slappa miljölagar.

Lisa menar att svenska modeföretag har bidragit till att skapa en massproduktion av kläder i låglöneländer med dåliga skyddslagar. Och ironiskt nog är svenska miljö- och arbetslagar några av de strängaste i världen.

– Med mitt företag vill jag bevisa att kläder av hög kvalitet kan tillverkas i Sverige, av endast svenska material och helt utan kemikalier.

Till att börja med kommer A New Sweden att använda ull från Jämtlandsfår. Kunderna ska kunna följa hela produktionskedjan från klippning av ullen, till spinning, stickning, sömnad och leverans av färdiga plagg. Det ska bli intressant att följa processen med att få till ett tunt svenskt garn som passar ändamålet, och hur det går att få till hela produktionskedjan i Sverige på sikt.

Än så länge kan man följa arbetet via Instagramkontot A New Sweden och hemsidan anewsweden.com, där texten än så länge bara finns på engelska. Fotografierna är fascinerande, och färgade av ett slags svenskt vemod med oerhört hög kvalitet. Det bådar gott inför produkterna som kommer i sinom tid. Fotograf är Lisas syster Emma Bergstrand som följt med runt hela Sverige för att träffa allt från fårbönder och fabriksägare, till forskare och ullexperter.