Ulltimatum – utställningar på Dalarnas museum

Just nu pågår tre olika utställningar med anknytning till ull hos Dalarnas museum i Falun, som samlas under rubriken ULLtimatum – form, kvalitet och hållbarhet. Utställningarna är följande: 

Textila skisser  Alice Lund Textilier 24/3 – 20/5 2018
Akvareller från Alice Lund och andra konstnärer som är det första steget i att skapa en matta vid Alice Lund Textiliers ateljé. Ateljén har sedan mitten av 1930-talet arbetat med handvävning och textil konst för privat och offentlig miljö både nationellt och internationellt.

100 år  Wålstedts Textilverkstad 24/3 – 20/5 2018

Hösten 1918 kom Mary och Lennart Wålstedt till Dala-Floda och Näbbäcksholen. Deras livsuppgift blev att rädda det svenska lantrasfåret och göra en pionjärinsats inom den svenska textilkonsten. I utställningen presenteras bl. a. viktiga händelser i företagets historia och vi får följa, steg för steg, förvandlingen från ull till tråd. Wålstedts Textilverkstad drivs idag av Sonja och Roger Bush.

Ull för livet  Hemslöjden 29/3 – 25/4 2018

Genom vandringsutställningen ”ull för livet” vill Sveriges hemslöjdskonsulenter/regionala utvecklare visa ullens fördelar och användningsområden. Ullen kommer från svenska får och garnet är spunnet på svenska småskaliga spinnerier. I samråd med fårägare och formgivare spinns garner av olika kvalitet, lämpade för de ändamål de ska användas till. Utställningen Ull för livet kommer att turnera runt på andra platser i Sverige under året.

Läs mer här