Trädgårdstider, ljuvliga trädgårdstider

I sociala medier fylls flödena av bilder på pallkragar, blivande tunnelväxthus, små tomatplantor, sol, snödrivor där snön ännu inte smält i trädgården och diverse annat som man kopplar till sin trädgård i vårt avlånga land. Täckodlingar fylls på med täckmaterial, potatisar sätts, bondbönor, rödbetor, persilja, dill, mangold eller vad nu folk vill ha i sin självförsörjande lilla eller stora täppa. Alla ännu lika inspirerade. Jag är också inspirerad så här års, när allt på nåt sätt ligger framför en. Sedan när allt ska tas om hand, ogräs ska rensas, då är det lätt att ge upp.

Under vintersäsongen blir fårullen skräpig och ganska smutsig. Fåren är antingen installade på halmbäddar, eller går ute på lösdrift med tillgång till en halmad ligghall. De käkar torrhö med mycket timotej i, eller ensilage eller hö med många olika sorters blad. Ullen blir lätt skräpig, beroende på vilket underlag fårbonden har i vardagen och hur och vad hen utfodrar med. Inför lamningen klipper många fårägare ullen från fåren, så att de ska vara rena inför lamningen, för att lammen ska hitta till spenarna lätt och det inte är en massa smuts i det området. Det är också bra för att den skräpiga vinterullen försvinner, och ny ull kan växa ut sedan under sommaren som blir fin höstull för förädling av olika slag.

Men vad ska man då göra av vinterullen? Det blir alltmer poppis att använda den i trädgården, som täckmaterial i botten på en täckodling, i gångar för att förhindra ogräset, eller som små illaluktande tussar här och var som ska skrämma bort rådjuren från blommor och blad. I det senare fallet sägs det att särskilt smutsig baggull passar bra, den luktar starkt vilket sägs ogillas av bambi.

Bild på trädgårdsull från Båvens spinnhus

Bild på trädgårdsull från Båvens spinnhus

Därför måste jag dela en bild som Båvens spinnhus lagt ut idag. De har förpackat trädgårdsull och tar 50 kronor säcken. Tummen upp för både en snygg etikett och för att de tar betalt för skräpullen. För det är ju också en kostnad att ta bort den från fåret. Både tid och pengar, om man anlitar en fårklippare som ska försörja sig. Ett tips för dig som behöver täckmaterial till trädgården. Finns mycket ull hos en fårbonde nära dig. Kolla listan här, eller lägg ut en annons i facebookgruppen Ullförmedlingen.