Bättre vända får än papper


Årets Rookie Elin Esperi. Foto: Claudia Dillmann

Fårklippning och fårklippare

Hösten är ullens högsäsong, det är då den finaste ullen klipps då fåren gått på bete och den är som renast och bäst lämpad för förädling. I det senaste avsnittet av Ullpodden pratar vi höstklippning och ull och träffar därför årets Rookie i SM i fårklippning 2018 Elin Esperi. Hon gillar sitt jobb för kontakten med djur och gårdar och den praktiska karaktären på jobbet. ”Jag är inte så mycket för pappersvändning, det är bättre att vända på får”, säger hon. Det är brist på fårklippare och att få jobb är inget större problem. Många klipper två gånger per år vilket gör att det finns jobb både höst, vinter och vår. Kanske är du nyfiken på att utbilda dig till fårklippare? Fårklipparförbundet arrangerar utbildning en gång per år på Norrby gård.

Vill du sälja ull?

Vi tipsar om att du kan sälja ull i facebookgruppen Ullförmedlingen och att senare 2019 lanseras en ny digital plattform för köp och sälj av ull. Just nu har vi en enkät ute då vi vill veta mer om dina utmaningar, se länk i sidfoten. Svenska fåravelsförbundet har tagit fram en ullkarta med aktörer som köper ull, länk i sidfoten.

Ullpatrullen testar skor av ull

I Ullpatrullen testar Josefin Waltin ett par sneakers i ull, producerade i Portugal av portugisk ull visserligen, men som en produkt av ull är det intressant att höra hur hon tycker att den funkar.

Månadens fårras allmogefåren

Månadens fårras är den här gången en unik grupp med utrotningshotade får – Allmogefåren – som egentligen är tio olika raser kända för sitt gedigna ursprung från det nordiska kortsvansfåret med lokala variationer, med mångfald och bredd i färg och ullkvalitet. Vi presenterar Roslagsfåret närmare som betade på roslagens öar och kustlandskap. Än idag skjutsas får runt på öarna i Roslagen. Alla raserna inom gruppen Allmogefår är utförligt beskrivna på Föreningen svenska allmogefåren webbplats.
I kunskapstipset berättar AnnKristin Hult om en årlig konferens med Nordic Atlantic Sheep Association som i år hölls på i Yttre Hebriderna. Vi får höra mer om deras får, ull och hur de lyckas med att skapa starka varumärken och dess genuina innehåll. Länk nedan till Knit British som nämns i inslaget.

Länkar för att läsa mer om det vi nämner i avsnittet:

Lyssna här