Antal alpackor ökar

I Sverige finns ca 4500 alpackor enligt Svenska Alpackaföreningen, men man vet inte säkert hur många det finns. Sedan 80-talet då alpackan började exporteras från Sydamerika ökar antalet sakta och även medlemmar i föreningen, idag 152 medlemmar. Djuren används både som upplevelsedjur, utställningsdjur men framförallt för den mjuka ullen. Besättningarnas storlek ligger på allt mellan 3-4 djur upp till 200 djur. En del fårägare har gått över till alpacka, då ullen är eftertraktad och enligt uppgift är det inte lika mycket arbete att hålla alpackor jämfört med får. Ullen kallas oftast fleece och är extremt mjukt men till skillnad från fårullen innehåller den inte ullfettet lanolin.

Ett viktigt evenemang är det årliga fleece show där ullen – fällarna – bedöms och får priser. Ett slags ull-SM fast för alpackan helt enkelt.

Alpackan kan ha olika färger, vit, brun, svart, grå, beige eller flerfärgad.

Ullen sorteras in i olika klasser – där klass ett är ull från ryggen (används till garn), klass två från mage, hals och huvud (används till dynor och täcken) och klass tre från ben och svans (stoppning). Djuren klipps en gång per år.

Djuren har stor integritet, lång livslängd (kan bli 20 år) och är bra betesdjur. De kostar mellan 5000-50 000 kronor beroende på avelsvärde och kvalitet.

Läs mer hos Svenska alpackaföreningen