Ullpodden

Vad är ullpodden?

Varmt välkommen till Ullpodden, landets första och enda podcast med fokus på ull ur olika perspektiv.
Podden vill öka kunskapen om ull för dig som fårägare, konsthantverkare, ullförädlare, produktutvecklare, innovatör, hobbystickare, textilintresserad, eller helt enkelt för dig som är allmänt intresserad av ull och får. Vi går uppströms och spanar möjligheter och utmaningar, ger kunskapstips, delar med oss av erfarenheter och det vi känner till som händer i ull-Sverige. Vi vill knyta ihop och lyfta olika aktörer, och vara ett nav, en slags sambandscentral för svensk ull.

Hur ofta kommer nya avsnitt?

Vi sänder ett avsnitt i början av varje månad med start i mars 2018.

Hur lyssnar du på podden?

Det finns flera olika ställen där man kan lyssna på podden förutom här på Ullförmedlingens webb:

Mer material och kommentarer

Missa inte att gilla facebooksidan för Ullpodden, klicka här för att hitta den. Där lägger vi ut bilder och länkar som har anknytning till det som vi pratat om i de olika avsnitten.

Vem gör podden?

Produktion: Fia Söderberg, Malin Ögland
Samarbetspartners: AnnKristin Hult, hemslöjdskonsulent Upplandsmuseet, Claudia Dillmann, Sveriges Fåravelsförbundet
Musik och vinjetter: Per Åberg

Avsnitt 1

Vem är AnnKristin Hult? Varför sover hon så gott om nätterna? Hur blev Malin Ögland varse om att det inte bara fanns rasen Fåret Får, utan många fårraser? Vad är craftivism? Hur spännande är boken Den svenska fårskötselns äldre historia? Enligt Svenska fåravelsförbundet var det knappt 357 ton av 1800 skördad ull som togs om hand om under 2016, alltså ungefär 20 procent. Vad är det som saknas för att få snurr på den svenska ullen tycker Fia Söderberg? Och hur många lamm kommer bräka i nästa avsnitt?

Avsnitt 2

Vad gör Svenska fåravelsförbundet för att förbättra situationen för den svenska ullen? Lyssna till Claudia Dillmann, ull och skinnansvarig i förbundet och olika kunskapshöjande insatser för fårägare. Fårfesten i Kil i Värmland drog nästan 10 000 besökare under ett veckoslut i mars. Varför? Och hur kommer det sig att företaget Filippa K är intresserad av svensk ull? Månadens tema är lamm och lammull och vi pratar om lamning, lammens ull och om klippning före lamning. Vi inför också Ullpatrullen – en testpatrull för olika ullprodukter. I det här avsnittet testar vi en kjol, en tröja och ett handledsstöd. Följ med oss på resan uppströms för den svenska ullens skull, för att bidra till att minska det svenska ullsvinnet.