Ullpodden

Avsnitt

#5. Tomas Olsson, månadens får-ras och test av nopp-sten

Sverige är ett litet fårland, internationellt sett, och det är viktigt att man som fårbonde/lammproducent själv blir bättre på vad man kan göra på hemmaplan för att öka på värdet på ullen. Vi behöver ett system för klassificering av svensk ull, men vi ska heller inte krångla till det för mycket. Det tycker Tomas Olsson, storskalig lammproducent på Norrby gård som Ullpodden har träffat. Hör honom resonera om ullen som en unik resurs och hur vi kan bli bättre på att ta tillvara den. Vi kommenterar förstås sommaren och betessäsongen som har varit och inför en efterlängtad ny stående punkt i Ullpodden: ”Månadens får-ras” (hemligt tills publicering). Ullpatrullen har tagit hjälp av Krister Hansson och vi får veta mer om hur en noppbortagningssten fungerar för att få bort noppor på ullkläder. Och en hel del annat, allt med syftet att öka kunskapen om ull för dig som vill lära dig mer.

 

#4. Kunskapstörst, ull-evenemang och behovet av en nationell agenda

Andelen vuxna som ägnar sig åt handarbete och slöjd (i vid bemärkelse) ökar enligt Nämnden för hemslöjdsfrågor. I intervjun med Helene Wallin och Fredrike Roedenbeck framkommer ett behov av en nationell agenda för svensk ull för att kartlägga och föreslå konkreta för en hållbar produktionskedja för vår ullproduktion. Nämnden fungerar som en kontakt till många myndigheter och kan stötta branschen med kontakter och värdskap vid eventuella konferenser.

Temat för avsnittet är att lära sig mer: kunskap, utbildning, kurser och även om olika evenemang under året. Vi pratar om folkhögskolor, fårkurser, Ull-SM mm och går igenom den Ullkalender som Ullförmedlingen har gjort som innehåller olika evenemang med ull-anknytning under resten av året, varav Ullmarknaden i Österbybruk är först ut 11-12 . Anmäl dig till den innovativa tävlingen Årets Ullster – ta fram en ny produkt av ull (läs mer om detta på Upplandsmuseets webbplats).

Ett avsnitt fullt med kunskapstips – lite mer än vanligt. Och ändå finns det ännu mer att lära därute som vi inte har fångat upp. Varmt välkommen! Observera att avsnitten också kan laddas ned via andra podläsare (a-cast, podcaster, sticher mm) och Ullförmedlingens webbplats.

 

#3. Åddebo ull, tema bete och ullbollar

Följ med på ett besök hos karderiet Åddebo ull i norra Uppland, och lär dig vad man ska tänka på under betessäsongen för att få en bra kvalitet på ullen. I Ullpatrullen testar vi hur svensk ull funkar som yogamatta, men vi undrar också vad ullbollar är och hur de funkar? Vill du vara testperson? Vi lämnar kunskapstips i form av en trevlig liten engelsk bok och Malin berättar om varför bronsåldern borde kallas ull-åldern istället. Följ oss på vår ibland krokiga väg uppströms för att ta reda på mer vad som görs av den svenska ullen och vad som krävs för att vi ska minska ull-svinnet.

#2. Lamm, lammull, lamning och Fårfest

Vad gör Svenska fåravelsförbundet för att förbättra situationen för den svenska ullen? Lyssna till Claudia Dillmann, ull och skinnansvarig i förbundet och olika kunskapshöjande insatser för fårägare. Fårfesten i Kil i Värmland drog nästan 10 000 besökare under ett veckoslut i mars. Varför? Och hur kommer det sig att företaget Filippa K är intresserad av svensk ull? Månadens tema är lamm och lammull och vi pratar om lamning, lammens ull och om klippning före lamning. Vi inför också Ullpatrullen – en testpatrull för olika ullprodukter. I det här avsnittet testar vi en kjol, en tröja och ett handledsstöd. Följ med oss på resan uppströms för den svenska ullens skull, för att bidra till att minska det svenska ullsvinnet.

 

#1. Vad är en ullpodd och vilka är vi?

Vem är AnnKristin Hult? Varför sover hon så gott om nätterna? Hur blev Malin Ögland varse om att det inte bara fanns rasen Fåret Får, utan många fårraser? Vad är craftivism? Hur spännande är boken Den svenska fårskötselns äldre historia? Enligt Svenska fåravelsförbundet var det knappt 357 ton av 1800 skördad ull som togs om hand om under 2016, alltså ungefär 20 procent. Vad är det som saknas för att få snurr på den svenska ullen tycker Fia Söderberg? Och hur många lamm kommer bräka i nästa avsnitt?

 

 

Läs mer Om Ullpodden här